Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Κινητοποίηση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες με αφορμή τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι, ΔΠ

Θα πρότεινα σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Λαϊκής Επιτροπής Βερολίνου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες με αφορμή τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι και να συνδράμουν όσο μπορούν στην οργάνωσή της.

Το ίδιο προτίθεμαι να κάνω κι εγώ. Σίγουρα είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία και μπράβο σε αυτούς που την τρέχουν.

Ωστόσο, θέλω να προσθέσω παρακάτω τη διαφωνία μου με τον τρόπο οργάνωσης τέτοιων κινητοποιήσεων.


Πιστεύω ότι εάν θέλουμε τέτοιες κινητοποιήσεις (αλληλεγγύης στους μετανάστες με αφορμή το Φαρμακονήσι, αντιφασιστική με αφορμή τη δολοφονία του Παύλος Φύσσα, για την ΕΡΤ κτλ) να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν τα πράγματα κι όχι απλά για έναν ακτιβισμό στυλ μπαλωθιάς στον αέρα ή ...μνημόσυνου προς τους νεκρούς, τότε πρέπει να φροντίζουμε κάτι να μένει μετά από αυτές.

Γι' αυτό το λόγο, μετά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο, κάποιοι από εμάς προβήκαμε στη δημιουργία της Λαϊκής Επιτροπής Βερολίνου, ώστε όπως λέμε και στην ιδρυτική μας πράξη:
"
Επομένως, αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε για τα εξής:


  • Για να υπάρχει μια δυνατή, πολιτικοποιημένη φωνή για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην ΕΕ, στον Κόσμο. ...
  • Για να αγωνιστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας εδώ, στο Βερολίνο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για να μην πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες από την κρίση.
  • Για να αναπτύξουμε άμεσα τη λαϊκή αγωνιστική αλληλεγγύη ανάμεσά μας για την προσωρινή, έστω, κάλυψη των πιο οξυμένων προβλημάτων μας.
"

Με άλλα λόγια, είναι ανάγκη να προκύψει μια οργάνωση των αγώνων μας, τόσο των κεντρικών πολιτικών αγώνων με αφορμή γεγονότα στην Ελλάδα, στη Γερμανία ή και αλλού, αλλά και αυτών για τα καθημερινά μας προβλήματα ως Έλληνες μετανάστες στο Βερολίνο.

Αυτή η οργάνωση πρέπει:
  • να μην αποκλείει κανέναν, αλλά και να μην καπελώνει κανένας, 
  • να παίρνονται κοινές αποφάσεις με αυξημένες πλειοψηφίες, αλλά να είναι ελεύθερος ο καθένας να εκφράζεται ΚΑΙ ατομικά με δικά του κείμενα, πανώ, πλακάτ κτλ
  • να είναι ανοιχτή σε κόμματα/οργανώσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα, 
  • να συνδυάζει την κοινή δράση με την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ μας, 
  • και σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζει ότι οι αγώνες μας θα έχουν συνέχεια στο χρόνο, θα είμαστε κάθε μέρα πιο πολλοί, πιο έμπειροι και πιο αποτελεσματικοί!
Αντίθετα, τώρα πάμε σε άλλη μια κινητοποίηση όπου:
  • τα κείμενα τα υπογράφει μια "Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες" (ποιοί είναι αυτοί; θα είναι εκεί και αύριο; ποιούς εκφράζουν; πού μπορούμε να τους βρούμε για να ενωθούμε μαζί τους για να έχει ο αγώνας μας μια συνέχεια; -προσωπικά μπορεί να τους ξέρω και να είναι φίλοι μου αλλά το ερώτημα μπαίνει σε άλλη βάση...!)
  • γνωρίζω όμως ότι ανέλαβαν να τα γράψουν άτομα που είναι μέλη/στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατόπιν συμφωνίας όσων πήγαν στην αρχική συζήτηση και στη βάση της συζήτησης αυτής (θα τα δούνε όλοι τα κείμενα πριν δημοσιευτούν; με ποιόν τρόπο/πλειοψηφία πάρθηκαν αποφάσεις; τί έγινε με αυτούς που είχαν μεγάλες διαφωνίες; είναι σωστό τα κείμενα αυτά να δοθούν πχ στα ΜΜΕ ως τα "κείμενα της συγκέντρωσης" και ως το κεντρικό της πολιτικό μήνυμα, δεδομένου ότι δεν είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά από πριν και δεν έχουν συγκεκριμένη βάση νομιμοποίησης;).
Επίσης, σε αντίθεση με το αντιφασιστικό συλλαλητήριο όπου φροντίσαμε όλοι να έχουν το λόγο για ~5 λεπτά (αν και ορισμένοι προτίμησαν να μιλήσουν ~μισάωρο...), σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει ολιγομελής συνέντευξη τύπου...

Έτσι, λοιπόν, πάμε σε άλλη μια κινητοποίηση μειωμένης αποτελεσματικότητας, μια κινητοποίηση φαινομενικά "ορφανή", αλλά στην πράξη με αρκετούς ...επίδοξους πατεράδες, και εν τέλει, μια κινητοποίηση που πολύ λίγο θα συμβάλει στην ποιοτική άνοδο των αγώνων μας στο Βερολίνο.

Η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει, κυρίως, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συστηματικά αδιαφορούν ή και σαμποτάρουν τις προσπάθειες οργάνωσής μας.

Οι λόγοι αυτής της συμπεριαφοράς θα είναι αντικείμενο άλλης ανάρτησης. Ελπίζω ακόμη και τώρα να αλλάξουν στάση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτα πρέπει να μας προβληματίσουν, αλλά ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ! 
Οπότε όλοι στην κινητοποίηση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.