Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Από την πολύμορφη δράση της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά (Ριζοσπάστης), Δ.Π.

Δεκάδες κινητοποιήσεις έχει οργανώσει η Λαϊκή Επιτροπή για την προστασία των ανέργων
Ως ανάγκη που προέκυψε κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, αλλά και για να δοθεί ενιαία έκφραση στη δράση σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος στη συνοικία περιγράφουν στον «Ριζοσπάστη» τη δημιουργία της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά μέλη των μαζικών οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτή.
Η δράση της Λαϊκής Επιτροπής απλώνεται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, με μορφές που ποικίλλουν και αξιόλογες πρωτοβουλίες για την οργάνωση των ανέργων, την ενίσχυση της αλληλεγγύης, την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.
«Καρδιά» της Λαϊκής Επιτροπής είναι τα Σωματεία που τη συγκροτούν, όπως αυτά της Ζώνης, του Μετάλλου, των Οικοδόμων, τα Ναυτεργατικά Συνδικάτα, τα Σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων, των Καθαριστών και Καθαριστριών, του Επισιτισμού, της Ιδιωτικής Υγείας, των Λογιστών. Δίπλα στα συνδικάτα μια σειρά φορείς έχουν το δικό τους ρόλο. Ανάμεσά τους ο Σύλλογος της ΟΓΕ, οι Σύλλογοι Γονέων, οι Ενώσεις των συνταξιούχων.
Η ευθύνη που αναλαμβάνει η Λαϊκή Επιτροπή να οργανώσει διεκδικητικούς αγώνες σε όλα τα μέτωπα και να συμβάλει στη συσπείρωση και κινητοποίηση εργατικών λαϊκών μαζών είναι μεγάλη. Στην περιοχή του Πειραιά, όπως εξηγούν, ζει εργατόκοσμος. Τα ποσοστά της ανεργίας είναι αυξημένα και μαζί με αυτά μεγαλώνει ο αριθμός των ανασφάλιστων. Συγκεντρώνονται εργαζόμενοι από κλάδους που χτυπιούνται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όπως μεταλλεργάτες της Ζώνης, ναυτεργάτες, οικοδόμοι.
Τα τραπεζάκια των φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή, στη γιορτή για τα παιδιά εργαζόμενων και ανέργων που έγινε πριν λίγες μέρες στον Πειραιά
ΚΟΥΚΟΣ
Σημείο αναφοράς για την καθημερινή δράση αποτελεί το κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Σε αυτό, εκτός από τα σωματεία, φιλοξενούνται και τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Τα μαθήματα είναι μια πρωτοβουλία που οργανώνεται για πρώτη χρονιά φέτος, με τη συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και με σημαντική ανταπόκριση από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Τη δική τους στέγη έχουν η Επιτροπή Ανέργων και ο Σύλλογος Γυναικών σε κτίριο (Βλαχάκου 39, Αγία Σοφία) που επισκευάστηκε με την προσωπική δουλειά και προσφορά εργαζομένων και ανέργων. Σε αυτό συλλέγονται τρόφιμα, άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παιχνίδια για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Ακόμα, φιλοξενούνται οι Πολιτιστικές Ομάδες του Συλλόγου Γυναικών και η Παιδική Θεατρική Ομάδα, που λειτουργεί επίσης στα πλαίσιά του.
Παρέμβαση για εργαζόμενους και ανέργους
Οι παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς βρίσκονται σταθερά στον προσανατολισμό της Λαϊκής Επιτροπής. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν για τις καθαρίστριες των σχολείων, που παρέμεναν για μήνες απλήρωτες και εργάζονταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση.
Η τελευταία παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε στις αρχές του Δεκέμβρη, είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφεί η σύμβαση και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν. Στην επιτυχία της κινητοποίησης συνέβαλε το γεγονός ότι το Σωματείο των Καθαριστριών είχε στο πλευρό του την Ενωση Γονέων, το Σύλλογο Γυναικών, συνολικά τις δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής.
Στα γραφεία της Επιτροπής Ανέργων και του Συλλόγου Γυναικών συγκεντρώνονται τρόφιμα για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη
Ενα μεγάλο κομμάτι της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής αφορά τα ζητήματα των ανέργων. Για την επαφή μαζί τους, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ. Πολλοί από τους ανέργους, που γνώρισαν τη Λαϊκή Επιτροπή από τις εξορμήσεις αυτές, πήραν στη συνέχεια μέρος σε πρωτοβουλίες, όπως οι παρεμβάσεις για τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ, οι κινητοποιήσεις για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, οι πρωτοβουλίες για την ανανέωση των βιβλιαρίων τους.
Γέφυρες επικοινωνίας με εργαζόμενους και ανέργους δημιουργήθηκαν και μέσα από τις δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, τις επανασυνδέσεις ρεύματος σε οικογένειες της περιοχής, τις παρεμβάσεις για την αποτροπή της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις γειτονιές.
Θερμή είναι η ανταπόκριση εργαζομένων και ανέργων στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή εκατοντάδων λαϊκών οικογενειών στη γιορτή που οργάνωσαν στις 29 Δεκέμβρη τα σωματεία με τη συμμετοχή Λαϊκών Επιτροπών, σε συνέχεια προηγούμενων πετυχημένων εκδηλώσεων.
Η προσπάθεια για οργάνωση της αλληλεγγύης δεν περιορίζεται βέβαια στις κεντρικές εκδηλώσεις, αλλά διαπερνά την καθημερινή δράση των σωματείων και συνολικά της Λαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή Ανέργων συγκεντρώνει τρόφιμα, τα ταξινομεί, ειδοποιεί τους ανέργους να περάσουν από τα γραφεία της όταν γίνεται η διανομή. Προκειμένου να οργανώνεται καλύτερα η δουλειά αυτή, κρατά βιβλίο καταγραφής των ειδών που συγκεντρώνει και διανέμει.
Η ευθύνη της όμως δεν περιορίζεται σε αυτά. Προσπαθεί να εξηγεί στους ανέργους το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που αναλαμβάνει η Λαϊκή Επιτροπή. Να εξηγεί σε κάθε άνεργο και άνεργη με ποιο τρόπο συγκεντρώνονται τα τρόφιμα, από ποιους φορείς και για ποιο σκοπό. Να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για ελεημοσύνη, αλλά για μια βοήθεια που δίνεται για να αισθανθεί ο άνεργος ζεστή την πλάτη του, να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του σωματείου, της ταξικής αλληλεγγύης, να μπει ο ίδιος στην οργανωμένη δράση.
Για παράδειγμα, η διανομή τροφίμων που έγινε στις 14 Δεκέμβρη συνέπεσε με τις εκλογές στο Σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνο το διάστημα. Η Λαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους άνεργους και τις άνεργες εμποροϋπαλλήλους να δυναμώσουν το σωματείο και υπήρξαν περιπτώσεις ανέργων που ανταποκρίθηκαν, οργανώθηκαν στο σωματείο και συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του.
Δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος Γυναικών εξετάζει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διανέμεται η βοήθεια που συγκεντρώνει για στους ανέργους, εξηγούν και συνεχίζουν:
«Είδαμε πως έχουμε καταγράψει πολλούς ανέργους από τον κλάδο του Μετάλλου, από τους ναυτεργάτες, από καθαρίστριες, από τη Ζώνη. Κάναμε λοιπόν την εξής σκέψη: Αντί να καλούμε ομαδικά 50 οικογένειες και να μοιράζουμε τρόφιμα, να το οργανώσουμε αλλιώς. Εχουμε, για παράδειγμα, δέκα καθαρίστριες. Μπορούμε να καλέσουμε τις οικογένειες αυτές και παράλληλα κάποια συναγωνίστρια από το σωματείο, ώστε πιο αποτελεσματικά να συζητήσουμε μαζί τους για το σωματείο και την ανάγκη να οργανωθούν σε αυτό».
Κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη μοιράστηκαν τρόφιμα τρεις φορές σε 50 οικογένειες συνολικά. Ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώθηκαν είναι χαρακτηριστικός για την πολύμορφη παρέμβαση των φορέων της Λαϊκής Επιτροπής. Σε τρία σχολεία της περιοχής, στο 1ο, στο 6ο και το 30ό Δημοτικό, οι Σύλλογοι Γονέων οργάνωσαν χριστουγεννιάτικες γιορτές, στις οποίες κάλεσαν τους γονείς να προσφέρουν τρόφιμα και παιχνίδια, τα οποία στη συνέχεια δόθηκαν στη Λαϊκή Επιτροπή.
Οι γονείς όχι μόνο συνεισέφεραν στην προσπάθεια, αλλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγινε αφορμή για να γνωρίσουν την ύπαρξη και τη δράση της Επιτροπής Ανέργων. Θερμή ανταπόκριση βρήκε και η προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών: Η Θεατρική Ομάδα, που λειτουργεί στα πλαίσιά του, έδωσε δυο παραστάσεις με «εισιτήριο» τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οι οποίες «αγκαλιάστηκαν» από τους εργαζόμενους.
Για τη Λαϊκή Επιτροπή, η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για παράδειγμα, όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη να δράσει για να μπορέσει να εγχειρηθεί ένα μικρό παιδί με άνεργους και ανασφάλιστους γονείς, σχεδίασε τα βήματά της ως εξής: Μαζί με την οικογένεια πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Συναντήθηκε με τη διοίκηση και απαίτησε να γίνει η επέμβαση χωρίς να επιβαρυνθεί η οικογένεια, ζήτησε από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο να πάρει σχετική απόφαση.
Χρειάστηκε επιμονή και οργανώθηκαν τρεις παρεμβάσεις ώστε να γίνει τελικά η επέμβαση. Η συγκεκριμένη προσπάθεια απέδειξε στην πράξη πως η απογοήτευση και η παραίτηση είναι δηλητήριο. Πως η «φιλανθρωπία» που δίνουν οι εκμεταλλευτές δεν είναι λύση, αλλά υπάρχει ο δρόμος της οργάνωσης και της διεκδίκησης.
Η δράση της Λαϊκής Επιτροπής δεν προχωρά χωρίς δυσκολίες, ούτε είναι απαλλαγμένη από προβλήματα και αδυναμίες. Οι εκπρόσωποι των φορέων σημειώνουν με έμφαση πως η ίδια η πραγματικότητα τους φέρνει συχνά αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Προσθέτουν όμως πως «βλέποντας τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, την επόμενη φορά γινόμαστε καλύτεροι».

Ευτ. Χαϊντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.