Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού δημοτικού σχολείου "Όμηρος", Δ.Π.

Παραθέτω παρακάτω σύντομο ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" για την αναφορά που κάνει το ΚΚΕ στη Βουλή για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού δημοτικού σχολείου "Όμηρος". Σίγουρα, είναι πολύ σημαντικό και θετικό που γίνεται αυτή η κίνηση από το ΚΚΕ. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς να αναλάβει πιο δραστήρια πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλει στην οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας του Βερολίνου σε αγωνιστική κατεύθυνση για τη λύση και αυτού αλλά και των υπολοίπων προβλημάτων των μεταναστών. Δυστυχώς, όμως, υστερεί πολύ σε αυτή του την υποχρέωση. Μάλιστα, το ΚΚΕ έχει ευθύνη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα που δρουν στο Βερολίνο, για το ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας για κινητοποιίηση για το ζήτημα του "Όμηρος", και της δίγλωσσης εκπαίδευσης των Ελλήνων στο Βερολίνο.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ το οποίο μπορείτε να βρείτε και εδώ.


Να μην κλείσει δημοτικό σχολείο στο Βερολίνο
Την επιστολή πρωτοβουλίας γονέων για τη διάσωση του ελληνόφωνου τμήματος του δημοτικού σχολείου «ΟΜΗΡΟΣ» στο Βερολίνο, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, που κατέθεσε σχετική αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας.
Το δημοτικό σχολείο «Ομηρος» του Βερολίνου διαθέτει δίγλωσσο τμήμα στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται παράλληλα την ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Ομως, η Γερουσία του Βερολίνου αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία των δίγλωσσων τμημάτων στο «Ομηρος» (που βρίσκεται στο κέντρο με εύκολη πρόσβαση από πολλές περιοχές) και να δημιουργήσει νέα τμήματα στο άλλο ελληνόφωνο σχολείο της πόλης, το «Αθηνά», το οποίο βρίσκεται στο Λιχτερφέλντε, ένα αρκετά απομακρυσμένο προάστιο, κάνοντας την καθημερινή πρόσβαση σε αυτό μια χρονοβόρα και δυσάρεστη διαδικασία για μαθητές και γονείς.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γερουσίας, από το ερχόμενο σχολικό έτος όλοι οι νέοι μαθητές θα εγγράφονται στο «Αθηνά», ενώ οι μαθητές που φοιτούν ήδη στα δίγλωσσα τμήματα του «Ομηρος» θα συνεχίσουν και θα αποφοιτήσουν κανονικά.
«Η βασική αιτία για την απόφαση της Γερουσίας είναι η μεγάλη έλλειψη χώρου στα σχολεία της περιοχής λόγω του ολοένα αυξανόμενου αριθμού μαθητών, σε συνδυασμό με τον μάλλον μικρό αριθμό παιδιών που φοιτούν στα δίγλωσσα τμήματα. Ο σκοπός είναι να αντικατασταθούν τα δίγλωσσα με αμιγώς Γερμανικά τμήματα», εκτιμούν οι γονείς που σημειώνουν όμως ότι και ο αριθμός των Ελλήνων αυξάνεται στην περιοχή και ότι ήδη 22 οικογένειες ήταν έτοιμες να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Μάλιστα, οι γονείς διαμαρτύρονται γιατί «η απόφαση τελικά δημοσιεύτηκε στις 27.09.2013, λίγες μόνο βδομάδες πριν από την έναρξη των εγγραφών για το σχολικό έτος 2014/15, με πασιφανή την πρόθεση δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων».
Οι γονείς απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των τάξεων του δίγλωσσου κομματιού του δημοτικού σχολείου «Ομηρος» για το σχολικό έτος 2014/15 και την εκκίνηση διαδικασίας διαβούλευσης των αρμόδιων φορέων (Γερουσίας, Δημοτικού Διαμερίσματος) με τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της στέγασης του δίγλωσσου κομματιού του «Ομηρος». Ζητούν ακόμα την επανεξέταση του ενδεχομένου οριστικής παραμονής του δίγλωσσου κομματιού του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.