Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση από την κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του "Όμηρος", ΔΠ

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή κινητοποίηση που διοργάνωσε έξω από τη συνάντηση του SPD ομάδα γονέων ενάντια στο κλείσιμο του ελληνο-γερμανικού τμήματος του ευρωπαϊκού δημοτικού σχολείου "Όμηρος" στο Prenzluer Berg του Βερολίνου. Η κινητοποίηση έγινε υπό ένα ...δροσερό αεράκι ...-12 βαθμών κελσίου και συμμετείχαν οι ... λιλιπούτιοι μαθητές του "Όμηρος", οι γονείς τους, και ...ολιγομελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινοτητας, του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βραδεμβούργου και φυσικά, της Λαϊκής Επιτροπής!



Το σχολείο αυτό είναι μόλις το ένα από τα δύο δημοτικά σχολεία στο Βερολίνο όπου υπάρχει και ελληνόγλωσσο τμήμα (το άλλο είναι το "Αθηνά" στο Lichterfelde-West). Ήδη αυτά τα δύο σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από το νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών, με αποτέλεσμα, συνήθως, τα παιδιά να χάνουν μια σχολική χρονιά προκειμένου να ενταχθούν υπό πολύ δυσμενείς όρους στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Άρα, το σχολικό είναι ένα ζήτημα που αφορά γενικά τους Έλληνες μετανάστες κι όχι μόνο τους σημερινούς μαθητές και γονείς του "Όμηρος". Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες τόσο για να μην κλείσει το σχολείο αυτό, αλλά και για το γενικότερο πρόβλημα, είναι απαραίτητη η πιο πλατιά συσπείρωση της ελληνικής κοινότητας του Βερολίνου και της Γερμανίας συνολικότερα, λίγο-πολύ (κατά τη γνώμη μου!) στη γραμμή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου.

Το ζήτημα είναι βαθειά πολιτικό, έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές πολιτικές της Γερμανίας (ως χώρας υποδοχής) και της Ελλάδας (ως χώρας προέλευσης). πχ Συνδέεται με άλλα ζητήματα όπως τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων για νοτιοευρωπαίους μετανάστες στη Γερμανία, τις αρνητικές συμπεριφορές υπαλλήλων των γερμανικών υπηρεσιών προς τους νοτιοευρωπαίους μετανάστες κα  Για όσο η κάθε θιγόμενη ομάδα δραστηριοποιείται μόνο όταν έχει κάποιο άμεσο πρόβλημα και τότε μόνο ζητάει την αλληλεγγύη των άλλων (Ελλήνων) μεταναστών, για όσο πιστεύουμε ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να λύσουμε το πρόβλημά μας χωρίς να ασχοληθούμε με τις πολιτικές του αιτίες (πχ για το κλείσιμο του "Όμηρος" παίζει ρόλο και η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο χρεωκοπημένο κρατίδιο του Βερολίνου...), για όσο λέμε "έξω τα κόμματα" και δε σκεφτόμαστε πώς θα υποχρεώσουμε τα κόμματα να στηρίξουν τις διεκδικήσεις μας κοκ, τόσο και οι συγκεντρώσεις μας θα είναι των 20-30 ατόμων και οι αγώνες μας δύσκολο να πετύχουν τους σκοπούς τους...

Εμπρός, λοιπόν, για μια δραστήρια και αγωνιστική ελληνική κοινότητα με αλληλεγγύη και ανοιχτά μυαλά!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.