Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πληροφορίες και προτάσεις για τους εργαζομένους, Δ.Π.


Πληροφορίες:

  1. Οι μη ειδικευμένοι μετανάστες ή όσοι είναι ειδικευμένοι σε ειδικότητες που δεν έχουν ζήτηση στη Γερμανία, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από Γερμανούς όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες.
  2. Η γερμανική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και οργάνωσης της αγοράς εργασίας (τόσο Γερμανών όσο και μεταναστών) είναι φοβερά άδικη και εκμεταλλευτική. Προωθεί συστηματικά τις ευέλικτες, προσωρινές και μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας, όπως και την απλήρωτη ή κακοπληρωμένη μαθητεία/πρακτική άσκηση. Επίσης, η νομοθεσία κάνει πολύ δύσκολη τη θέση του εργαζομένου σε περίπτωση που καταγγείλει παραβιάσεις όπως η ανασφάλιστη εργασία.
  3. Αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύονται δυστυχώς και πολλοί Έλληνες εργοδότες ειδικά στον τομέα του επισιτισμού. Πληροφορίες λένε για μεροκάματα ~50Ε για πάνω από 10 ώρες δουλειά, ανασφάλιστη εργασία, και τα φιλοδωρήματα στο αφεντικό... Επίσης, υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην παραπονιούνται και να μην καταγγέλουν τις παραβιάσεις και τις συνθήκες αυτές. Οι εστιάτορες, μάλιστα, φαίνεται ότι συνεννοούνται ώστε να μην προσλαμβάνει ο ένας απείθαρχους εργαζομένους που απολύει ο άλλος... Το γεγονός ότι τα περισσότερα μικρά εστιατόρια δεν υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας με το αρμόδιο συνδικάτο (NGG) κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Προτάσεις:
  1. Να ενθαρρύνουμε τους νέους μετανάστες να γράφονται στα αρμόδια σωματεία/συνδικάτα τους.
  2. Να συνεργαστούμε με, αλλά και να πιέσουμε τις οργανώσεις εργαζομένων (σωματεία, συνδικάτα, κόμματα) ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Να έχουμε παρουσία και συντονισμό με το γερμανικό εργατικό κίνημα.
  3. Να οργανώσουμε εκδήλωση/καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μάστιγα της εκμετάλλευσης Ελλήνων (εργαζομένων) από Έλληνες (εργοδότες), με τη συνεργασία της κοινότητας. Είναι καιρός η κοινότητα να γίνει περισσότερο των εργαζομένων και λιγότερο των εστιατόρων...
  4. Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την οργάνωση των εργαζομένων και τις καταγγελίες τους, αλλά και όποιες κινητοποιήσεις, όπως απεργίες, αποφασίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.