Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Προτάσεις για την Ελληνό/Δί-γλωσση εκπαίδευση στο Βερολίνο, Δ.Π.


Μακροπρόθεσμοι στόχοι πάλης:
 1. Ο στόχος πρέπει να είναι η ομαλή ένταξη, κι όχι αφομοίωση, των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών (ειδικά αυτών που δε μιλούν γερμανικά) στο γερμανικό σχολικό σύστημα και στην κοινωνία, καθώς και το να γίνουν αυτά τα παιδιά κοινωνοί τόσο της γερμανικής όσο και της ελληνικής κουλτούρας, ώστε να μπορούν να επιλέξουν που θα ζήσουν τη ζωή τους στο μέλλον, χωρίς εμπόδια και προβλήματα προσαρμογής.
 2. Να αγωνιστούμε μαζί με άλλους εργαζομένους, Γερμανούς και μετανάστες, ώστε να παύσουν ο διαχωρισμός της Γερμανικής δευεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία 2 ή και 3 επιπέδων, καθώς και άλλοι παρόμοιοι ταξικοί φραγμοί.
 3.  Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερμανία.

Συγκεκριμένα, να κινητοποιηθούμε άμεσα για:
 1. Να μη κλείσει κανένα υπάρχον σχολείο μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ειδικά τα ευρωπαϊκά σχολεία του Βερολίνου, κι ειδικότερα το "Όμηρος" που απειλείται άμεσα.
 2. Να προσληφθούν από το κρατίδιο του Βερολίνου επαρκής αριθμός δίγλωσσων (ελληνικά και γερμανικά) δασκάλων και καθηγητών σε διάφορα σχολεία ανά το Βερολίνο, όπου και να συγκεντρωθούν οι Έλληνες μαθητές. Γι'αυτό το λόγο, να εξαιρεθούν οι μετανάστες από το νόμο που υποχρεώνει τα παιδιά να πάνε σε συγκεκριμένο σχολείο ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους. 
 3. Να γίνει η πρόσληψή των εκπαιδευτικών αυτών με μόνιμη εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 4. Να διδάξουν μαθήματα όπως Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, και να βοηθήσουν στη γλωσσική προσαρμογή και στα υπόλοιπα μαθήματα.
 5. Να στηρίξει επιστημονικά το ελληνικό υπουργείο Παιδείας το έργο τους και να παρέχει δωρεάν συγγράματα.
 6. Να συνεργαστούμε και να κινητοποιηθούμε μαζί με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και άλλες μεταναστευτικές κοινότητες με παρόμοιο πρόβλημα.
 7. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, να μη λειτουργήσει κανένα Κέντρο Λόγου με ιδιωτικοοικονομική/ανταποδοτική λειτουργία.
Οι παραπάνω θέσεις βασίζονται στις εξής παραδοχές:
 1. Δεν είναι σωστό να απομονώνονται τα παιδιά των μεταναστών σε σχολεία-γκέτο.
 2. Δεν είναι σωστό, ούτε απαραίτητο, να χάνουν χρονιά προκειμένου να ενταχθούν στο σχολικό σύστημα της Γερμανίας.
 3. Πρέπει οι Έλληνες μετανάστες να παλέψουν για το δικαίωμα της παιδείας των παιδιών τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη Γερμανία, μετανάστες και Γερμανούς.
 4. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης όσον αφορά την ελληνική γλώσσα, ιστορία και κουλτούρα πρέπει να βρίσκεται ως ένα βαθμό υπό τον έλεγχο της ελληνικής πολιτείας και κάτω από την πίεση του ελληνικού λαϊκου κινήματος, τόσο, στην Ελλάδα, όσο και του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, προτείνω να καλέσουμε στη ΓΣ της κοινότητας επιστήμονες ειδικούς στο θέμα της δίγλωσσης εκπαίδευσης για να πούνε μια άποψη για το ζήτημα.

 Τέλος προτενω να αποφασίσει η ΓΣ της κοινότητας κινητοποιήσεις τόσο προς το υπουργείο παιδείας του κρατιδίου του Βερολίνου, όσο και προς την ελληνική πρεσβεία/προξενείο με τις παραπάνω διεκδικήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.