Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η εξάρτηση της Ελλάδας στον κλάδο του φαρμάκου, Δ.Π.

Θα ήθελα να τραβήξω την προσοχή των μελών της επιτροπής σε ένα άρθρο διαμάντι στην Ίσκρα, κυρίως ως προς τα στοιχεία που δίνει για την εξάρτηση της Ελλάδας στον κλάδου του φαρμάκου.


Μας δείχνει τη διείσδυση του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά φαρμάκου, τη μεταφορά πλούτου/υπεραξίας από την Ελλάδα προς τις μητρικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού της υπερτιμολόγησης των πρώτων υλών, και την εξάρτηση της χώρας μας, ανάμεσα σε άλλα και σε τεχνογνωσία, σε ακόμη έναν από τους βασικότερους οικονομικούς κλάδους.

Νομίζω ότι ανάλογα με τη βιομηχανία φαρμάκου, ισχύουν για
  • τα τρόφιμα (στα οποία η Ελλάδα έχει αρνητικό -από θετικό πριν την ένταξη στην ΕΕ- ισοζύγιο) όπου παγκόσμια κυριαρχεί η NESTLE, 
  • στην ενέργεια όπου φυσικά εξαρτώμαστε από εισαγωγές από ξένα μονοπώλια,
  • στις τηλεπικοινωνίες, όπου μετά την εξαγορά μεγάλου μέρους της FORTHNET δεν υπάρχει νομίζω αμιγώς ελληνική εταιρεία, 
  • στις κατασκευές, όπου για κάποιο λόγο οι διάφοροι Μπόμπολες και Βωβοί χρειάζονται τη HOCHTIEF (γερμανική) και τη  VINCI (γαλλική) για να διεκπεραιώσουν τα μεγάλα έργα, 
  • στην αμυντική βιομηχανία, όπου ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε τις ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις,  
  • στις τράπεζες, όπου με τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσσεις σύντομα μπορεί να ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, 
  • για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου (συνεκμετάλλευση πετρελαίου στο Αιγαίο -αν όντως υπάρχει-, αλλά και γιατί άραγε ο Μπόμπολας λειτούργησε μόνο ως ενδιάμεσος για την εκμετάλλευση του χρυσού της Χαλκιδικής;..)
  • και φυσικά στη βιομηχανία παραγωγής κεφαλαιουχικών προϊόντων, δηλ. μηχανών για τις βιομηχανίες (κλείνει και η ΕΛΒΟ...).
Ο μόνος κλάδος στον οποίο το ελληνικό κεφάλαιο είναι παγκόσμιας εμβέλειας είναι το εφοπλιστικό, το οποίο όμως έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά την έδρα του, το πού συγκεντρώνει τις υποδομές, τις επενδύσεις, τα κέρδη του κτλ

Τα παραπάνω, αποτελούν επιχείρημα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ και το ευρώ, και μιας πολιτικής πραγματικής εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας , δηλ. ανεξαρτησίας από κάθε μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κτλ), ως προϋπόθεση για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη υπέρ του λαού στην Ελλάδα, δηλ. για την αναγέννηση της χώρας μας... Πώς θα χτίσουμε μια χώρα έτσι όπως τη θέλουμε αν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας πρέπει να ικανοποιούμε τα συμφέροντα ξένων επιχειρηματικών ομίλων και των ντόπιων συνεργατών τους;..

Δυστυχώς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκετα στα πρόθυρα της εξουσίας, ούτε το ΚΚΕ που μέχρι και πρόσφατα μιλούσε για την εξάρτηση αυτή και φώναζε "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", δε συγκεντρώνουν τις δυνάμεις του λαού στο στόχο της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ μέσω ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.