Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Εκλογές Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, ΔΠ

Ανακοινώνω στους συναγωνιστές τη δημιουργία της παράταξης Μαχόμενη Λαϊκή Συσπείρωση που θα κατέβει στις επερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (ΕΚΒ).

Η νέα παράταξη έχει τις ρίζες της στην ιστορική Μαχόμενη Συσπείρωση που δρούσε επί δεκαετίες στα πλαίσια της ΕΚΒ. Σε αυτήν συνεργαζόμαστε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και κάποιοι από τους συναγωνιστές της Λαϊκής Επιτροπής Βερολίνου.

Ακολουθεί το σχετικό με τις εκλογές πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Παρουσίαση της παράταξης Μαχόμενη Λαϊκή Συσπείρωση: Πέμπτη 12/02, 18:30, ΕΚΒ, Mittelstr. 33 Steglitz 12167 Berlin
Προθεσμία εγγραφής νέων μελών με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές: Πέμπτη, 12/02,
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση ΕΚΒ: Σάββατο 16:00, 14/02
Εκλογές: Κυριακή 10:00-20:00, 15/02

Το βασικό σημείο διαφοροποίησης της παράταξής μας από όλες τις υπάρχουσες είναι ότι θεωρούμε ως προτεραιότητα για την ΕΚΒ τη λειτουργία της ως τον οργανωτή του  κινήματος των Ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο. Αυτό είναι απαραίτητο δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή κοινωνικου και οικονομικού πολέμου ενάντια στον ελληνικό (κι όχι μόνο) λαό, είτε ζει στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία και στο Βερολίνο.

Επομένως, είμαστε εγγυητές της πολιτικής ανεξαρτησίας της ΕΚΒ που θα βασίζεται στην οικονομική της ανεξαρτησία και στη δημοκρατική της λειτουργία. Εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια ημι-επαγγελματοποίησης της ΕΚΒ ή μετατροπής της σε κάτι σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση, στην υπηρεσία του γερμανικού ή ελληνικού κράτους, στο όνομα της "σωτηρίας" του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του ελληνικού λαού και το ιστορικό παράδειγμα της Εθνικής Αλληλεγγύσης του ΕΑΜ, παραδειγματιζόμαστε και από τα κατά τόπους σύγχρονα κέντρα κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, και θέλουμε να χτίσουμε μια κοινότητα στη βάση των κοινών συμφερόντων, των αγώνων και των σχέσεων αλληλεγγύης των μελών μας.

Ακολουθεί αναλυτικά το μοντέλο κοινότητας που επιδιώκουμε:


Εμπρός για μια ΕΚΒ, κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγώνα!

Η ζωή των Ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο
Ζούμε και εργαζόμαστε στη Γερμανία, ενώ έχουμε γεννηθεί ή καταγόμαστε από την Ελλάδα, στην εποχή της, ίσως, μεγαλύτερης καπιταλιστικής κρίσης στην παγκόσμια ιστορία. Προερχόμαστε από μια χώρα με 30% ανεργία (60% στους νέους…), 25% συσσωρευτική μείωση του ΑΕΠ σε 5 χρόνια, κατεστραμμένη οικονομία, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, τραυματισμένη δημοκρατία, καταρρακωμένη εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, ευρεία πολιτιστική και ηθική κρίση, με τρομερή άνοδο ψυχικών νοσημάτων και αυτοκτονιών… Ζούμε σε μια χώρα, όπου παρόλο που θεωρείται από τις «κερδισμένες της κρίσης» στην ΕΕ, βασιλεύει η αιώνια λιτότητα, η συστηματική περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στα επιδόματα και στη μερική απασχόληση μέσω και της νομοθετημένης ταξικής επιλογής στην εκπαίδευση, ενώ η οικονομική ύφεση παραμονεύει κι εδώ. Ταυτόχρονα, η Γερμανία, και συνολικά η ΕΕ, συμμετέχουν όλο και πιο απροκάλυπτα στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μια ιμπεριαλιστική πολιτική διαχείριση της κρίσης που οδηγεί σε πολέμους και πραξικοπήματα (πχ Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ουκρανία…), περιλαμβάνει επίσημη κρατική στήριξη του ναζισμού/φασισμού (πχ στην Ουκρανία…) και άνοδό του πανευρωπαϊκά, δημιουργεί κύματα προσφύγων και μεταναστών, καταστρέφει το περιβάλλον, φέρνει την προοπτική ενός νέου μεγάλου «θερμού» πολέμου για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της ιστορίας, και οδηγεί στην καταλήστευση και εκμετάλλευση χώρες όπως η Ελλάδα. Έτσι, είτε ως κάτοικοι και εργαζόμενοι της Γερμανίας ως μεγάλης δύναμης στην καρδιά της ΕΕ, είτε ως Έλληνες, θυματοποιούμαστε από δύο πλευρές...
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες, σε μια πόλη όπου τα ενοίκια ανεβαίνουν συνεχώς, η ανεργία είναι σταθερά υψηλή, συχνά φορολογούμαστε διπλά και άδικα (αποκορύφωμα ο ΕΝΦΙΑ…), ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα παιδιά μας να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής παιδείας. Στους παλιούς μετανάστες, έχει προστεθεί το νέο κύμα μεταναστών, ειδικευμένων και ανειδίκευτων, που υποφέρουν ακόμη περισσότερο από την ανεργία, την έλλειψη στέγης, την εκμεταλλευτική γερμανική μεταναστευτική πολιτική, τη μαύρη εργασία και την υπερεκμετάλλευση, δυστυχώς, ακόμη και από πολλούς συμπατριώτες μας.

Τι κοινότητα χρειαζόμαστε;
Είναι επείγουσα ανάγκη οι Έλληνες μετανάστες να δραστηριοποιηθούν και να συσπειρωθούν στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (ΕΚΒ), ώστε από κοινού να αγωνιστούν για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Χρειαζόμαστε μια ΕΚΒ η οποία να
Ø  ασχοληθεί με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας των Ελλήνων μεταναστών, να αποτελέσει τη φωνή μας τόσο προς τη Γερμανία, όσο και προς την Ελλάδα,
Ø  να οργανώσει την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Αντίσταση των Ελλήνων μεταναστών, τους αγώνες μας, εδώ στο Βερολίνο και στη Γερμανία, στο πλευρό των άλλων μεταναστών και του γερμανικού λαού, αλλά και να εκφράσει ενεργητικά την αλληλεγγύη μας προς τους αγώνες του ελληνικού λαού,
Ø  να συμβάλλει στην πολιτιστική και ηθική αναγέννηση του λαού μας, στην ανύψωση του φρονήματός του, στην ενότητά του.
Βασική προϋπόθεση για να παίξει η ΕΚΒ το ρόλο της είναι η πολιτική της ανεξαρτησία η οποία μπορεί να επιτευχθεί ως συνδυασμός της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της δημοκρατικής της λειτουργίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Η ΕΚΒ πρέπει να χρηματοδοτείται από τις συνδρομές και δωρεές των μελών της για τα βασικά της έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, αναλώσιμα υλικά, τυχόν θέσεις εργασίας). Για όσο οι οικονομικές δυνατότητες της ΕΚΒ είναι περιορισμένες, θα πρέπει η βασική της διαχείριση και λειτουργία να βασιστεί στην εθελοντική δουλειά και συμμετοχή των μελών της. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε αγωνιστικά μόνιμη, κρατική χρηματοδότηση (τόσο από το γερμανικό όσο και από το ελληνικό κράτος), ως δικαίωμα που σχετίζεται με την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς των μεταναστών, λόγω των ιδιαίτερων υλικών αναγκών τους και της διπλής πολιτιστικής τους ταυτότητας. Οποιαδήποτε χρηματοδότηση δίνεται για συγκεκριμένα έργα (πρότζεκτ), θα πρέπει να έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα και να αποφασίζεται δημοκρατικά και με διαφάνεια από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΕΚΒ μετά από αναλυτική παρουσίαση του περιεχομένου και των προϋποθέσεών του. Τυχόν θέσεις εργασίας θα πρέπει να αφορούν σταθερή και πλήρη εργασία με αξιοπρεπή μισθό και όλα τα σχετικά δικαιώματα. Δεν μπορεί κύρια προτεραιότητα της ΕΚΒ να είναι η διαχείριση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (ΕΠΚ), και να μονοπωλεί τη δραστηριότητά της, ετεροκαθορίζοντας τις προτεραιότητές της.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Όλες οι σημαντικές αποφάσεις της ΕΚΒ  (οικονομικές, πολιτικές, προγραμματισμός και έλεγχος της δραστηριότητάς της, τυχόν απόφαση για μετακίνηση σε άλλο χώρο) θα λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά από τακτικές (το πολύ ανά τρίμηνο) ΓΣ. Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) θα συνεδριάζει τακτικά (το πολύ μηνιαίως), με ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα μέλη της ΕΚΒ, ενώ θα κρατούνται πρακτικά από τις συνεδριάσεις του και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΚΒ στο διαδίκτυο. Για την ενθάρρυνση και οργάνωση της ευρείας συμμετοχής των μελών της ΕΚΒ στις επιμέρους δραστηριότητές της, θα σχηματίζονται θεματικές επιτροπές οι οποίες θα λογοδοτούν στη ΓΣ.
Εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια (ημι-)επαγγελματοποίησης της ΕΚΒ, ή ένταξής της στο σχεδιασμό της ταξικής γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής (πχ μέσω ανάληψης μέρους των υπηρεσιών της, δηλ. το λεγόμενο “outsourcing”), η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των Ελλήνων μεταναστών (όσων μόνο κρίνονται «απαραίτητοι»…) στη γερμανική αγορά εργασίας με όρους υποταγής και εκμετάλλευσης.

Τέλος, παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμά μας:Πρόγραμμα και αγωνιστικές διεκδικήσεις

A.    Επιδιώκουμε η ΕΚΒ να αποτελέσει μια δυνατή πολιτικοποιημένη φωνή των Ελλήνων μεταναστών, τόσο προς τη γερμανική κοινωνία και κράτος, όσο και προς την Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα την ΕΕ:
Ø  Για ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και συνολικά των αντιλαϊκών πολιτικών (των αντεργατικών νόμων, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, των απολύσεων) που καταστρέφουν τη ζωή του ελληνικού λαού κι ευθύνονται για το νέο κύμα μετανάστευσης, διαγραφή του χρέους που καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό (πλην αυτού προς ασφαλιστικά ταμεία) αντιστροφή της λιτότητας με επιστροφή κατ’ ελάχιστον στο βιοτικό επίπεδο προ κρίσης. Καμία θυσία για το Ευρώ και την ΕΕ! Το κόστος να πληρώσει η ολιγαρχία του πλούτου μέσω ενός νέου φορολογικού συστήματος και ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Ø  Για λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία, εναντίωση στις αντιλαϊκές στρατηγικές της ΕΕ, έξω η τρόικα των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και όποια μελλοντική μορφή πάρει η επιτροπεία των δανειστών. Εκδημοκρατισμός της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, εξουδετέρωση των φασιστικών/ναζιστικών στοιχείων από το κράτος, την αστυνομία, το στρατό. Εξωτερική πολιτική που να βασίζεται στις ισότιμες διακρατικές σχέσεις με σεβασμό στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, καμία συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έξοδο από το ΝΑΤΟ και διάλυσή του.
Ø  Ενάντια στη λιτότητα στη Γερμανία, υπέρ της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, ενάντια στην αναβίωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής καταλήστευσης άλλων λαών, του ναζισμού και του φασισμού. Να σταματήσει κάθε οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Γερμανίας, της Ελλάδας και της ΕΕ στην ναζιστική, πραξικοπηματική, κυβέρνηση της Ουκρανίας. Αγωνιζόμαστε μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού ενάντια στο νέο δόγμα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής που οδηγεί σε στρατιωτικές παρεμβάσεις στο εξωτερικό.
Επιδιώκουμε η ΕΚΒ να παρέμβει στο γερμανικό, μεταναστευτικό και ελληνικό τύπο, να οργανώσει πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και αγωνιστικές διεκδικήσεις με βάση τους παραπάνω άξονες. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε επαγρύπνηση για πιθανές αντιδραστικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ή και γενικότερα (Γερμανία, ΕΕ), για το ενδεχόμενο εκβιασμών εκ μέρους των ΕΕ/Γερμανίας, αλλά και των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ προς τον ελληνικό λαό.
Β. Οργανώνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη μας με πνεύμα αξιοπρέπειας και αγωνιστικότητας, κι όχι φιλανθρωπίας ή κρατικής υπηρεσίας. Υποδεχόμαστε τους νέους μετανάστες, τους στηρίζουμε στα πρώτα τους βήματα (ενημέρωση, προσανατολισμός, συμβουλευτική, δικτύωση) και συμβάλλουμε στο να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια. Ο στόχος είναι όλοι, νέοι και παλιοί, να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτήν την προσπάθεια, να γίνουν μέλη της ΕΚΒ, να λάβουν, αλλά και να προσφέρουν βοήθεια ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητές τους. Γι’ αυτό το σκοπό οργανώνουμε και εκπαιδεύουμε σώμα εθελοντών, με τακτικές συναντήσεις για γενίκευση της εμπειρίας και προσανατολισμό του εγχειρήματος. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συνδικαλιστούν και να δραστηριοποιηθούν στο εργατικό και λαϊκό κίνημα των Γερμανών και των άλλων μεταναστών, να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά με θάρρος, γνώση και αξιοπρέπεια τις γερμανικές υπηρεσίες εργασίας και μετανάστευσης, αλλά και κάθε επιτήδειο εκμεταλλευτή. Συνολικά, εμπνεόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από την Εθνική Αλληλεγγύη που έδρασε στην Κατοχή, δηλ. την τελευταία φορά που γνώρισε ο λαός μας τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και από αντίστοιχες προσπάθειες που ξεφυτρώνουν σήμερα σε γειτονιές και χώρους εργασίας στην Ελλάδα (πχ τα κοινωνικά ιατρεία).
Γ. Αναλαμβάνουμε δράση ενάντια στη μαύρη εργασία με καμπάνια πληροφόρησής και καταδίκης της. Εκδίδουμε αφίσα και ενημερωτικό φυλλάδιο, οργανώνουμε εκδηλώσεις και συναντήσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, απευθυνόμαστε για το ζήτημα στον γερμανικό, μεταναστευτικό και ελληνικό τύπο, σπάμε τη σιωπή που επιτρέπει τη γενίκευση του φαινόμενου και μας καθιστά συνενόχους…
Δ. Αναλαμβάνουμε δράση για τη λύση του προβλήματος της ελληνικής παιδείας για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών. Οργανώνουμε τη συζήτηση με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών εντός της ΕΚΒ, αλλά και με το γερμανικό και ελληνικό κράτος, για την εύρεση λύσης, την οποία διεκδικούμε αγωνιστικά. Σκοπός είναι να γίνουν τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών κοινωνοί τόσο της γερμανικής όσο και της ελληνικής παιδείας (γλώσσας, ιστορίας, λαϊκής παράδοσης), ώστε να μπορούν να ζήσουν σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες επιλέξουν χωρίς μειονεκτήματα ή γκετοποίηση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία, αλλά και για ένα προοδευτικό και απελευθερωτικό περιεχόμενο στην παιδεία. Ενθαρρύνουμε κι υποβοηθούμε την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γονέων του Ευρωπαϊκού Δημοτικού Σχολείου «Όμηρος».
Ε. Ενημερώνουμε τους Έλληνες μετανάστες για θέματα σχετικά με τη φορολογική πολιτική με σκοπό τη διαμόρφωση αιτημάτων για δίκαιη φορολόγηση. Αγωνιζόμασε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , και κάθε παρόμοιου φόρου, και οργανώνουμε τη μαζική άρνηση πληρωμής του για όσο συνεχίζει να υφίσταται!.
ΣΤ. Αγωνιζόμαστε για να οργανωθεί η ψήφος των Ελλήνων μεταναστών που έχουν το εκλογικό δικαίωμα για τις ελληνικές εκλογές.
Ζ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη συνάντηση και την αλληλοκατανόηση των παλιών και νέων μεταναστών, των επιστημονικά ειδικευμένων και των ανειδίκευτων, χτίζουμε την ενότητα στη βάση των κοινών συμφερόντων, αναγκών, ελπίδων, της αγωνίας για το μέλλον του λαού μας.
Η. Δραστηριοποιούμαστε ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, ναζισμού, ρατσισμού και διακρίσεων.
Θ. Ενισχύουμε τη συνεργασία με όλους τους άλλους συλλόγους του ΕΠΚ και της ελληνικής κοινότητας στο Βερολίνο, παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες και συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος με στόχο να αναδείξουμε τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας, τα επιτεύγματα των ανά τον κόσμο συμπατριωτών μας και τους αγώνες του ελληνικού λαού στο παρελθόν, από τους οποίους εμπνεόμαστε.
Ι. Ερχόμαστε σε επαφή με άλλες μεταναστευτικές κοινότητες και συντονίζουμε τους αγώνες μας, πάντα σε δημοκρατική ριζοσπαστική κατεύθυνση. Καλλιεργούμε τη φιλία των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη.
Κ. Οργανώνουμε καμπάνια στήριξης της ΕΚΒ και συμμετοχής σε αυτήν, εγγραφής νέων μελών και ανασυγκρότησής της, με όπλο το παρόν πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.