Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Θέλω κι εγώ να ψηφίσω!, ΔΠ

Παραθέτω σύνδεσμο στην ομάδα στο facebook της πρωτοβουλίας για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων μεταναστών (παρομοίως για το twitter).

Εκεί θα δείτε και την προσωπική μου άποψη:
Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να στηρίξω την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύω ότι όσοι έχουν το εκλογικό δικαίωμα, πρέπει να διευκολύνονται στο να ψηφίσουν όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ακολουθώντας ένα μοντέλο όπως αυτό των Ευρωεκλογών (με κάλπες στα προξενεία/πρεσβείες κτλ). 
Το δικαίωμα αυτό είναι ανεξάρτητο μιας συζήτησης που πρέπει να γίνει για το με ποιές προϋποθέσεις πρέπει να δίνεται το εκλογικό δικαίωμα και σε ποιούς. Σε σχέση με αυτό το θέμα, βασική αρχή είναι ότι καθένας πρέπει να αποφασίζει για την πολιτική ζωή της χώρας στην οποία ζει και εργάζεται. Φυσικά, στη σημερινή εποχή, με την έντονη μετανάστευση, προσφυγιά κτλ, αυτή η βασική αρχή πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα, αποφεύγοντας, όμως, και διασταλτικές ερμηνείες που θα οδηγούσαν να ψηφίζουν πολίτες άλλων χωρών με απλά μακρυνή καταγωγή από την Ελλάδα. 
Στο ίδιο πνεύμα, διαφωνώ με την ιδέα να υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες (και βουλευτικές θέσεις) για τον απόδημο Ελληνισμό.
Τέλος, το δικαίωμα ψήφου πρέπει να συνοδευτεί και από την κοινωνική και πολιτική οργάνωση (κόμματα, κοινότητες, άλλες συλλογικότητες) των Ελλήνων μεταναστών στους τόπους που ζουν και εργάζονται, διότι όταν η πολιτικο-κοινωνική ζωή περιορίζεται στο δικαίωμα της ψήφου, γίνεται εύκολα χειραγωγίσιμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρειάζεται το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας για να δημοσιευτεί το σχόλιό σας, το οποίο επιπλέον αναθεωρείται από το διαχειριστή πριν δημοσιευτεί.